User Tag List

Results 1 to 10 of 10

Thread: mazda 6 mps tramlining steering issues

  1. #1
    zack is offline New Member
    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    4

    Default mazda 6 mps tramlining steering issues

    hi all

    has anyone had this issue with a mps 6

    on straight clean roads drives fine

    on roads where there are cracks, lines anything that makes the surface uneaven.

    the mps turns into them have to fight it with the steering wheel

    any ideas ??

  2. #2
    MPS00M's Avatar
    MPS00M is offline Senior Member
    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Central Coast
    Posts
    174

    Default

    Do you have aftermarket wheels? It sounds a bit like the offset isn't within limits.

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk

  3. #3
    zack is offline New Member
    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    4

    Default

    it has stock rims on 225 40 18 an stock ride height have done 2 wheel alignments so far both said it was ok. tires maybe ?

  4. #4
    MPS00M's Avatar
    MPS00M is offline Senior Member
    Join Date
    Jan 2015
    Location
    Central Coast
    Posts
    174

    Default

    As you're running stock wheels/suspension, I think that's definitely a possibility. Some tyres are worse than others for tramlining. My dunlop RTs are a little prone to it.

    Sent from my SM-G935F using Tapatalk

  5. #5
    Lachlan's Avatar
    Lachlan is offline FWD: enthusiasm>aptitude
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    1,289

    Default

    Did you get printouts of the alignments? Toe out will cause this. Unlikely to be the case, but the factory speck are super wide. Try rotating tyres and see if it changes?

    Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

  6. #6
    zack is offline New Member
    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    4

    Default

    yip i did, he highlighted the passenger caster said it was out a little im going to try some new tyres this weekend see if that helps

  7. #7
    zack is offline New Member
    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    4

    Default

    So after I tried 3 different tires I got fed up jacked up the car it turns out the the driver rack end rod is making loud clicking noise so obviously needs replacing hopefully that would solve it

  8. #8
    Chief Tool is offline New Member
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Sydney
    Posts
    18

    Default

    I've noticed this on my car after I upgraded to RX8 rims running 245/40/18s. In my case I would guess that maybe the change in offset could be part of the issue, I also know my tie rods are wearing and so maybe it's play in the steering causing my issue, maybe it is for you too, check all your ball joints and tie rods for wear.

  9. #9
    jozimozi's Avatar
    jozimozi is offline Junior Member
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    48

    Default

    Quote Originally Posted by zack View Post
    hi all

    has anyone had this issue with a mps 6

    on straight clean roads drives fine

    on roads where there are cracks, lines anything that makes the surface uneaven.

    the mps turns into them have to fight it with the steering wheel

    any ideas ??
    is the castor that is the problem ...buy a kit from fulcrum...
    Quote Originally Posted by Lachlan View Post
    Did you get printouts of the alignments? Toe out will cause this. Unlikely to be the case, but the factory speck are super wide. Try rotating tyres and see if it changes?

    Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

    Sent from my SM-N920I using Tapatalk
    Cheers,,,
    Josh

  10. #10
    jozimozi's Avatar
    jozimozi is offline Junior Member
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    48

    Default

    Any updates mate?
    Ive given up on mine...

    Sent from my SM-N920I using Tapatalk

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •